Tanke - språk


Funderingar kring sambandet mellan tanke och språk




Jag fick nyligen följande mail av en läsare och språkexpert:

Hej Peter!
Jag fortsätter att löpande hänvisa till din hemsida för min kursdeltagare. Mina förläsningar handlar mycket om relationen tanke-språk. Ett ämne som ju f.ö. har sina rötter i antiken med bl a Artistoteles och Platon. Jag skulle därför vilja fråga dig som språkman och med sund intuitiv språkkänsla: Vad är din spontana uppfattning om tanke och språk och hur de förhåller sig till varandra? Kanske inte en alldeles lätt frågeställning?
MVH/Hans Luthman

"Hans Luthman arbetar bl a som föreläsare inom Högskolan med språkutveckling i ett andraspråksperspektiv som inriktning.

Hans har tidigare skrivit följande artiklar:
"Svenska idiom - språkets muskler!"
"Genvägar till snabbare utveckling av ordförrådet!"

Nedan kan du se mina tankar kring detta ämne. Tankar som jag nu ödmjukt förmedlar till er med hjälp av vårt skrivna språk.



Tänkande tjej



Tanke - språk

Människan har i alla tider varit en mer eller mindre tänkande varelse. Vissa har tänkt till mer än andra.

Tankeverksamheten har krävts för att överleva och hitta lösningar på olika situationer och problem. Tidigare erfarenhet har använts i framtida situationer.

Situationer i grottan, vid templet, framför hyddan, på floden, vid datorn, på väg till IKEA, bredvid löpande bandet, i hemmet, på dagis, framför brasan eller nere i tvättstugan.

Omständigheterna krävde ibland att dessa tankar, bilder eller visioner förmedlades till andra människor. Fler händer behövdes nämligen för att hantera situationen eller göra uppgiften.

Fler händer krävdes för att få tag i föda, hitta skydd, spåra upp villebrådet, organisera försvar, flytta från storstan, bygga pyramiderna, få upp stadsmuren, expandera företaget till USA, tillsätta regeringen, förlösa barnet, nyplantera skogen efter stormen, hjälpa mormor på äldre dar eller slå samman fotbollsföreningarna.

Hur förmedlar man sina tankar, ideér, planer eller lösningar till andra människor? Hur kan man förstå varandra och komma överens?

Det har funnits många sätt genom tiderna: Läten, ljud, röksignaler, trummor, kroppstecken, flaggor, morse och de olika muntliga och skrivna språken. Teckenspråket är en avancerad form av olika kroppstecken.

Språket gör det möjligt för dig att få över dina ideér eller tankar till en annan person så att ni kan förstå varandra och samarbeta. Eller så kan ni åtminstone förstå att ni inte kan samarbeta.

Tänk hur omständigt det hade varit utan språket att få över sina tankar till en annan människa. Att t.ex med läten, ljud, röksignaler, trummor eller vanliga kroppstecken snabbt förklara att man vill få sin bils förgasare rensad innan utflykten på måndag.

Ibland kan man dock uppleva att man förstår någon utan att använda ord. Ofta då en person som står en nära. Men det blir en helt annan historia...

Språket - väl använt och förstått - kan hjälpa oss att utbyta tankar, förstå och samarbeta med våra medmänniskor.

Peter Larsson


Publicera dig?

Är du intresserad av att publicera en dikt, artikel, novell eller berättelse på dessa sidor?

Du har chansen att nå många läsare då tusentals besöker dessa sidor varje dag. Flera har startat eller utvecklat sig som skribent här!

Se mer info här - publicera dig.

Läsarnas bidrag:







SÖKNING GRAMMATIK
Sök här för att hitta!

Anpassad sökning

 
Kom ihåg! Orden, som är indelade i olika ordklasser, och instruktionerna för hur de används – grammatiken med formläran och satsläran – finns endast där för att hjälpa dig att kommunicera med och förstå andra människor.